Una is muzikaal directeur in de R.K. Parochie HH. Matthias-Laurentius te Alkmaar, concert-organist en dirigent van o.a. de koren Canticum Novum (Alkmaar) en Cantamus (Hoofddorp)

Geboren in Letland, in een zeer muzikale familie, begon ze haar muzikale opleiding met piano. Vervolgens studeerde ze koorzang en kerkmuziek aan de koorschool van de Dom van Riga. Aan de Letse Muziekacademie behaalde ze onder Sigvars Klava haar bachelor als dirigent en onder Prof. Talivaldis Deksnis haar bachelor als organist. Na haar master in 2007 heeft ze een postacademische opleiding gevolgd aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam met Jacques van Ootmerssen (orgel), Jos Vermunt (koordirectie), Menno van Delft (klavecimbel/clavichord) en Hein Meens (zang). Daarna deed ze mee aan diverse masterclasses.

Regelmatig verzorgt ze optredens als organist en/of dirigent in Nederland en Europa, en verleent ze haar medewerking als solist aan concerten met koor en orkest. Met counter-tenor Jean-Sébastien Beauvais vormt ze het duo Esmera.

Haar repertoire bestrijkt de vroege barok tot de muziek van de 21ste eeuw. Haar belangstelling gaat vooral uit naar muziek uit de 20ste en 21ste eeuw en daarom geeft ze vaak premières tijdens internationale festivals en concoursen zoals het Gaudeamus Festival Amsterdam, New Music Festival Utrecht en Hinsz Competition Kampen (2011), waar ze de eerste prijs won met een stuk van Maximilian Schnaus.

In 2009 was ze één van de vier spelers van de nieuwe compositie van Klaas de Vries voor het Verschueren-orgel in het Orgelpark in Amsterdam.

In 2008 speelde Una nieuw werk van Fred Momotenko en was ze solist in de nieuwe compositie voor orgel en strijkorkest van Arthur Wagenaar.

Ook aan de volgende projecten heeft ze haar medewerking verleend: In 2010 "Faust" (P. Eben) met marionettentheater; drie wereldpremières in het Orgelpark in Amsterdam net stukken van K. Moors, M.A. Espejo en K. de Vries; in 2013 wereldpremière van "Loops & Lines" voor strijkkwartet, orgel en synthesizer van Claudio Baroni.